«Агроөнеркәсіп кешенінің инженериясы» ғылыми зерттеу зертханасы
«Агроөнеркәсіп кешенінің инженериясы» ғылыми зерттеу зертханасының меңгерушісі
Мурзабаев Болат Асанханович
Ауылшаруашылығы ғылымдарының кандидаты
+7 701 799 24 88
Бұл электронды пошта мекен-жайы спам-боттардан қорғалған. Көру үшін сіздің браузеріңізде JavaScript қосулы тұруы тиіс., https://orcid.org/0000-0001-9776-0898
Scopus ID: 58000581800

Кантуреева Гульжан Орынбасаровна
Кіші ғылыми қызметкер, техника және технология магистрі
Бұл электронды пошта мекен-жайы спам-боттардан қорғалған. Көру үшін сіздің браузеріңізде JavaScript қосулы тұруы тиіс., https://orcid.org/0000-0002-3844-2635
Scopus ID: 58045895300
- Жемістер мен жидектерді отандық өндірісте өндірілген, экологиялық таза кептірілген жемістерді, сұлы жемістерін, кептірілген өріктерді, кептірілген алмаларды, алмұрттарды және басқа да жемістерді алу үшін озық инфрақызыл кептіру технологиясын жетілдіру.
- Оңтүстік Қазақстан жағдайында дәнді құмай сорттары мен жылыжай көкөніс дақылдарының экологиялық сорттық сынақтарын (зерттеулерін) жүргізу.
- Оңтүстік Қазақстанның агроклиматтық жағдайында дәнді құмай мен жылыжай көкөніс дақылдарының (қызанақ, қияр, бұрыш және т.б.) жаңа және перспективалы сорттарының экологиялық бейімделген сорттық сынақтарын жүргізу.
- Түйе сүтінен жаңа ашытылған сүт биоөнімдерін өндіру технологиясын енгізу және тарату: биошубатты, емдік биойогуртты және ішкі ауруларға арналған емдік толтырғыштары бар және құрғақ шұбат ұнтағы бар иммуностимуляторлық балқаймақты.
- Инфрақызыл жемістер мен жидектерді кептіру технологиясын жетілдіру
1.1 Ұлттық және халықаралық стандарттарға сай келетін экологиялық таза өнімдерді өндіру үшін әртүрлі жеміс түрлеріне (сұлтан, кептірілген өрік, алма, алмұрт және т.б.) инфрақызыл кептіру параметрлері әзірленіп, оңтайландырылды.
1.2 Инфрақызыл кептірудің дайын кептірілген жемістердің дәрумендерін, антиоксиданттық белсенділігін, құрылымын және дәмін сақтауға әсері зерттелді.
1.3 Ұсынылған технологияның экономикалық тиімділігі бағаланды және оны жергілікті фермалар мен шағын және орта бизнес жағдайларына бейімделген ауыл шаруашылығы өңдеу зауыттарында енгізу бойынша ұсыныстар әзірленді.
- «Субхана» өрік сорты мен «Гигант» мейізді жүзім сортының тәжірибелік екпелерін құруға арналған ғылыми-өндірістік кәсіпорынды дамыту.
2.1. Отырғызылған өрік пен жүзім көшеттерін сақтау және одан әрі өсіру, отандық өндірісте өндірілген, экологиялық таза кептірілген жемістерді алу үшін агротехникалық жұмыстар жүргізілді. Жоғары өнімді көшеттерді өсірудің агротехникалық шаралары, соның ішінде отырғызу үлгілері, суару жүйелері, тыңайтқыштармен тыңайтқыштармен күресу, аурулар мен зиянкестермен күресу әзірленді.
2.2. Білім беру, зерттеу және ақпараттық-түсіндіру мақсатында жинау және демонстрациялық учаске құрылды.
- Оңтүстік Қазақстанның агроклиматтық жағдайында дәнді құмай мен жылыжай көкөніс дақылдарының (қызанақ, қияр, бұрыш және т.б.) жаңа және перспективалы сорттарының экологиялық бейімделген сорттық сынақтарын жүргізу.
3.1 Сорттық сынақтардың нәтижелері бойынша дерекқорлар құрылды, оларды кейіннен шаруашылықтармен және ауыл шаруашылығы кәсіпорындарымен ынтымақтастық арқылы ауыл шаруашылығы өндірісінде енгізу мүмкіндігі қарастырылды.
- Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитетінің Ақпараттық және есептеу технологиялар институты. 2021 жылғы 8 қыркүйектегі келісім
- Өзбекстан Республикасы Ғылым академиясының академик А.С. Садықов атындағы Биоорганикалық химия институты (Ташкент, Өзбекстан); 2021 жылғы 14 желтоқсандағы келісім.
- Қаржыландырылған ғылыми жобаларды іске асыру (Ғылым комитеті қаржыландыратын ғылыми жобалар)
1) AP26104709 «Орталық Азиядағы суармалы егістіктерде су тұтынуды бағалаудың спутниктік әдістерін әзірлеу»
Ғылыми жетекші: А.Г. Терехов
Қаржыландыру сомасы: 109 000 000 теңге.
- Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Ғылыми-зерттеу институтының Ақпараттық және есептеу технологиялар институты. Келісім 08.09.2021 ж. 6.
- «Syngenta Kazakhstan» ЖШС, ауыл шаруашылығы дақылдарының будандарын сорттық сынақтан өткізу үшін; келісімшарт 2025 жылғы 16 мамырда жасалған.
- «Алан және Компаниясы»ЖШС отандық экологиялық таза өнімдерді – кептірілген өрік, сұлы және консервіленген жемістер мен жидектерді өндіру бойынша бірлескен ғылыми-өндірістік кәсіпорын құру үшін; келісімшарт 2024 жылғы 27 тамызда жасалған.
- Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің «Ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттық сынақтан өткізу жөніндегі мемлекеттік комиссиясы» мемлекеттік мекемесінің Түркістан облыстық филиалы. келісімшарт 2024 жылғы 17 қыркүйекте жасалған.
|
1. |
Study of the influence of plum drying parameters on the content of polyphenolic substances and antioxidant activity in prunes Мурзабаев Б.А., Кантуреева Г.О. |
Вестник университета Шакарима. Технические науки № 4(16) 2024. С.199-205. . https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-26 |
|
2. |
Динамика состояния эфемерной и эфемероидной растительности Юга Казахстана по данным MOD13Q1A1(NDVI) периода 2000-2022гг. Мурзабаев Б.А. и др |
Международной журнал «Современные проблемы дистанционного зондирования Земли из космоса», входящего СКОПУС Q3 процентиль-35 %. 2024. Т.21 №4 с.188-198 |
|
3. |
Assessment of the quality of study of sorghum sowing rates in the south of KazakhstanМурзабаев Б.А., Кантуреева Г.О. |
E3S Web of Conferences 614, February 2025 DOI:10.1051/e3sconf/202561403006
|
|
4. |
Изучение антиоксидантной и антибактериальной активности растительного технического сырья для применения в пищевых и фармакологических целях. Кантуреева Г.О. и др. |
Микробиология және вирусология, 1(48), 255–268(2025). |
|
5. |
Перспективы применения импульсной вакуумной сушки фруктов и овощей Мурзабаев Б.А., Кантуреева Г.О. и др
|
Труды международной научно-практической конференции «Ауэзовские чтения-23: Феномен Абая и новые горизонты познания» посвященная 180-летию великого Абая- Шымкент: ЮКИУ им. М. Ауэзова, 2025 г. 5 Т. 264-269 с. |
|
6. |
Методика преподавания экологических дисциплин на примере изучения виноградной выжимки. Мурзабаев Б.А., Кантуреева Г.О. и др
|
Труды V Международного Форума педагогов-новаторов «Современное образование: вызовы, тренды и стратегии», - Шымкент: ЮКУ им. М.Ауэзова, 2025г. 1 Т. – 176-179 с. |
|
7. |
Features of the growth and development of rice plants during aerobic cultivation Мурзабаев Б.А. и др |
Caspian Journal of Environmental Sciences, Vol. 23 No. 3pp. 691-697 DOI: 10.22124/ cjes. 2025. 8917. |
|
8. |
Sustainable Applications of Pomegranate Peels. Chapter in book. pp 58-78. Кантуреева Г.О. и др |
125 London Wall, London EC2Y 5AS, United Kingdom 50 Hampshire Street, 5th Floor, Cambridge, MA 02139, United States |
|
9. |
«Соль земли нашей». В интервью, данном Зав.НИЛ к.с-х.н. Мурзабаевым Б.А., обсуждались проблемы деградированных орошаемых земель
|
Опубликована статья в газете «Южный Казахстан», №8 (21.011) от 20 января 2025г |
ҚР №20923 "жүзім мен жемістерді кептіру тәсілі" авторлық өнертабысы негізінде жемістер мен жидектерді кептірудің инфрақызыл технологиясы әзірленді және енгізілді, кептіру ұзақтығын 2 есе қысқартуға, дайын өнімнің шығымдылығын 16-18% қалдық ылғалдылықпен 30-32% дейін арттыруға, (табиғи өнімге)тән дәмдік қасиеттерін сақтай отырып, дайын өнімнің тауарлық түрін жақсартады жаңа піскен жемістер








